scroll naar boven
contact   |   inloggen
Logo Weijerkoor
Logo Weijerkoor mobile
Home | concertarchief > concert 18 maart 2018

Terugblik 18 maart 2018

De Johannes Passion ligt weer achter ons. De snijdende kou buiten werd meer dan goedgemaakt door een hartverwarmende uitvoering in de prachtige Basiliek van Boxmeer. Op deze pagina kunt u bij Reacties uw indruk van het concert kwijt. Dat waarderen we zeer! Immers, als de partituren opgeborgen zijn en de concertkleding weer in de kast hangt, klaar voor gebruik voor een volgend concert, dan zijn voor ons uw commentaar en de fotoreportage de enige tastbare zaken die resten. Wilt u alstublieft de moeite nemen?

Locatie

Medewerkers

Programma

Boxmeer (St. Petrusbasiliek)

Uitvoering: Weijerkoor

Begeleiding: Holland Kamer Orkest in een bezetting met strijkkwintet, 2 fluiten, 2 hobo's en orgel.

Solisten:

Sopraan Nicole Fiselier
Alt Carina Vinke
Tenor Arco Mandemaker
Bas-bariton Hans Christian Hinz

Muzikale leiding: José Doodkorte

Paasconcert

Johannespassion van Johann Sebastian Bach

Reacties Voorjaarsconcert

(7 reacties)

Paul van Galen uit Arnhem schrijft op 23 maart 2018 om 08.32:

Waarom ik juist muziek van Bach mooi vind weet ik niet. Schoonheid is subjectief én laat zich moeilijk omschrijven. Dat moet je ondergaan, voelen en in je opnemen. En je moet er volgens mij ook vooral niet over nadenken.

Afgelopen zondag was een voorbeeld van hoe mooi deze muziek kan zijn. Een uitgebalanceerd koor, een prima orkest en dito solisten. Kleine dissonant vond ik de Evangelist die te weinig reikwijdte in zijn stem had en niet ver de St. Petrusbasiliek in kwam.

Hans Christian Hinz heb ik al verschillende keren de Christus partij horen zingen in de Matthäus Passion bij Toonkunst Arnhem (aanstaande zaterdag weer!) en heeft een prachtige stem vind ik. In de Johannes Passion komt hij (gelukkig) meer aan zingen toe, en ik heb er van genoten.

Persoonlijk hoor ik de alt partijen in het werk van Bach het liefst gezongen worden door een counter tenor, maar Carina Vinke deed het ook prima. En dan vooral natuurlijk in het ontroerende Es Ist Vollbracht.

---

Het koor klonk voor mij het mooist in de koralen en helemaal in het overbekende "slotkoor" Ruht wohl. Maar ook hier geldt weer; ik luister altijd met gevoel en niet met mijn verstand. Als er technisch hier en daar wat minder gezongen werd, ik heb er niets van gehoord.

Ik hoop dat het Weijerkoor volgend jaar, zoiets ving ik op na afloop, inderdaad het Requiem van Mozart gaat opvoeren. Dan kom ik opnieuw luisteren en voelen. Maar het mag ook wel de Hohe Messe van Bach worden; of iets anders :-)

(aan maximaal 1000 tekens had ik echt niet genoeg, vandaar deze gesplitste reactie)


Ton Kappelhof uit Den Haag schrijft op 20 maart 2018 om 19.38:

De rit vanuit Den Haag was meer dan de moeite waard. Een bijna driehonderd jaar oud meesterwerk werd op buitengewoon fraaie wijze vertolkt door zangers en een klein orkest, dat alles geleid door een dirigent met veel ervaring. Het koor zong goed gearticuleerd en alles stond exact onder elkaar wat bij deze muziek een must is. Deze muziek heeft een enorme diepgang en maakt de emoties los die Bach voor ogen heeft gehad toen hij dit werk maakte. Ondanks de hevige koude kwamen meer dan 400 mensen op dit warme werk af.


Mieke Bongers uit Boxmeer schrijft op 19 maart 2018 om 22.58:

Beste koorleden en José,

Ik heb zondag genoten van jullie prachtige uitvoering van de Johannes Passion! Een hele belevenis om het van de andere kant mee te maken. Tot een volgend concert.


L.S. uit Malden schrijft op 19 maart 2018 om 17.07:

Een mooie uitvoering, schitterende solisten, m.n. sopraan, alt en bas-bariton.

Een kanttekening: het orkest was misschien iets te klein qua volume t.o.v. het koor.
Hoe dan ook: ik heb genoten.


Jan Storck uit Amersfoort schrijft op 18 maart 2018 om 21.56:

Wat een geweldige middag hebben we weer mogen beleven. Natuurlijk vanwege de reprise van de Johannes Passion, met een fantastisch koor en orkest onder de -als altijd - bezielende leiding van José Doodkorte, dat heeft ons getroffen en geroerd! De ambiance in de basiliek was bovendien geweldig, de ontvangst en de persoonlijke begroetingen waren heel bijzonder. Onze oom Huub (inmiddels 97 jaar) was zeer vereerd met de prominente plaats die hij kreeg, hij heeft genoten, na afloop begon hij al weer plannen te maken voor een volgend concert (Weihnachtsoratorium?). We zijn heel blij dat we met oom Huub dit mee mogen maken. Het is de moeite van onze reis weer meer dan waard geweest. Dank voor alles!!

Hartelijke groet,

Mieke Stevens en Jan Storck
Amersfoort


W.v.T. uit Est schrijft op 18 maart 2018 om 11.48:

Beste leden,

Wat hebben jullie een fantastisch concert neergezet. De grote koordelen hadden een prachtige, volle klank, de akoestiek was overal in de kerk geweldig, de tekst was soms woordelijk te verstaan. Prestatie! Het orkest verdient ook een grote pluim dankzij hun prachtige klank (eerste violist!) , terwijl de solisten een betrokken en emotionele rol neerzetten. Is het jullie opgevallen dat tijdens Es ist vollbracht (alt+ viola da gamba) het muisstil was in de kerk? Genoten!

Waarom het applaus in mijn ogen wat karig was heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat er mensen zijn die vinden dat je na de uitbeelding van het passieverhaal niet hoort te applaudiseren. Dat mag men vinden, jullie hadden een encore verdiend.


Rina Reijnders uit schrijft op 18 maart 2018 om 11.48:

Hallo koorleden en José,

Heel erg jammer dat ik jullie niet kan horen en zien tijdens jullie uitvoering van de Joannespassion
Julie zullen ongetwijfeld weer een prachtig concert ten gehore brengen en ik wens jullie daarbij alle succes!