scroll naar boven
contact   |   inloggen
Logo Weijerkoor
Logo Weijerkoor mobile
 
 
Home | weijerkoor

Weijerkoor

Het Weijerkoor uit Boxmeer is een gemengd koor van circa 40 leden dat werd opgericht in 1986. Vanaf het begin streeft het koor ernaar goede uitvoeringen te geven van klassieke koorwerken uit de Barok, de Romantiek en de 20e eeuw. Recentelijk is besloten om ook meer eigentijdse werken uit te voeren.

Zoals gepland heeft het Weijerkoor in december 2019 met een gedenkwaardig concert afscheid genomen van dirigente José Doodkorte. Met haar heeft het koor 16 jaren mooie concerten uitgevoerd. Het plan was om in 2020 onder leiding van een andere dirigent verder te gaan. Maar door de plotseling optredende corona was dat niet mogelijk en veranderden de omstandigheden waardoor de plannen moesten worden herzien.

Na afloop van de corona-periode is het Weijerkoor op zoek gegaan naar een dirigent die in staat is om met nieuwe ideeën de toekomst in te gaan. Met Loes Wijnhoven als dirigent zijn we sinds februari 2022 weer volop aan het zingen en op zoek naar een nieuw evenwicht tussen klassiek en hedendaags repertoire.

Visie


Het Weijerkoor wil tenminste twee maal per jaar een kwalitatief hoogwaardig concert geven in de regio. Aansluiten bij projecten van derden behoort ook tot de mogelijkheden.

Basisgedachte is dat we streven naar een repertoirekeuze gebaseerd op klassieke werken en hedendaagse werken. Ook de uitvoeringsvorm wordt erin betrokken. Momenteel proberen we samen met Loes Wijnhoven te achterhalen hoe de vernieuwde visie eruit zou kunnen zien.

Deze avontuurlijke zoektocht vraagt van de koorleden, naast muzikale eisen, ook om een flinke dosis flexibiliteit en aanpassingsvermogen. We gaan ervoor!

Een frisse start

Repertoire

Van Barok tot 20e eeuws

Vanuit historisch perspectief voert het Weijerkoor vooral klassieke werken uit, van Barok tot werken uit de 20e eeuw.

Dit willen we nu wat breder trekken. Het koor zingt soms a capella, soms met begeleiding van piano/orgel of orkest. Daar waar het mogelijk is kunnen ook andere aspecten worden meegenomen als beweging, choreografie of voordrachten, mits dat natuurlijk bijdraagt aan de beleving.

Door af en toe zijpaden te bewandelen met kortere werken kunnen we ervoor zorgen dat we repertoire beschikbaar hebben om snel te kunnen participeren in maatschappelijk relevante gebeurtenissen zoals Dodenherdenking, Monumentendag en Kerstvieringen.

Kaar voor de start

Repetities

Dinsdagavond

De wekelijkse repetitie op dinsdagavond van 19.30 tot 22.00 uur in de repetitieruimte van De Elsenhof in Sambeek is voor de meeste leden een inspannende, maar ook een gezellige avond die ze niet graag willen missen.

De leden studeren thuis individueel of in groepjes zover mogelijk de noten in. Hierdoor heeft de dirigent tijdens de repetitie de gelegenheid om vooral aandacht te besteden aan de muzikale afwerking van het repertoire.

Ruimte voor gezelligheid

Na afloop van de repetitie is er aan de bar van De Elsenhof de mogelijkheid om bij te praten. Hiervan wordt door velen met plezier gebruik gemaakt. Dirigent en koorleden willen het niveau en de veelzijdigheid van het koor verder blijven ontwikkelen, maar de prestatiedrang zal nooit ten koste gaan van het zangplezier!

Dirigent

Loes Wijnhoven

Het Weijerkoor staat sinds februari 2022 onder de dynamische en vakkundige leiding van dirigent Loes Wijnhoven (* 1990).

Vernieuwing, een avontuur

Loes Wijnhoven is voor het koor geen onbekende. Velen kennen haar al vanuit het populaire genre. Ze houdt ook van klassiek maar heeft zelf nog weinig ervaring met het klassieke repertoire. Deskundig is ze. Haar leergierigheid, creativiteit en motiverend enthousiasme was voor het Weijerkoor van doorslaggevende betekenis om samen met haar een muzikaal en toekomstgericht avontuur aan te gaan. Om zo jong voor een ervaren klassiek koor te staan en zich te verdiepen in klassiek repertoire is voor haarzelf een uitdaging. Maar uitdagingen aangaan is voor haar niets nieuws. Ook voor de koorleden zal het een uitdaging zijn om met haar ideeën mee te gaan.

Muzikant en schrijver

Naast dirigent is zij muzikant en schrijver. Ze studeerde cum laude af aan het conservatorium in Maastricht. Onder de bandnaam Clean Pete bracht ze vier Nederlandstalige albums uit bij platenmaatschappij Excelsior Recordings, waaronder de kerstplaat Gloria (✶✶✶✶✶ de Volkskrant).

Ze speelde op festivals als Down The Rabbit Hole, presenteert Into The Great Wide Open en schreef en speelde voorstellingen op theaterfestival de Parade. Ze was meerdere malen te gast in verschillende tv-programma's, zoals DWDD.

In 2021 verscheen haar debuutroman De Hotelgids bij uitgeverij Das Mag. Onlangs werd bekend dat dit boek verfilmd wordt. Ook schrijft Loes een wekelijkse column voor De Gelderlander en dirigeert ze verschillende koren, zoals jongerenkoor Hart-koor en sinds kort het Weijerkoor.

Het bestuur

Structuur

De organisatie van het Weijerkoor bestaat uit het bestuur, een aantal commissies en een beschermheer. Onze financiën zijn voor het grootste deel gebaseerd op contributiebijdragen en sponsoring.

Het Weijerkoor is een democratische vereniging. Het bestuur formuleert beleid dat elk jaar wordt voorgelegd aan de leden. Taken worden zoveel mogelijk opgedeeld, zodat iedereen zijn steentje kan bijdragen aan de organisatie zonder er veel werk aan te hebben. Er zijn dan ook tal van commissies die samen met het bestuur actief bijdragen aan een soepel lopend verenigingsleven.

Sponsors

Zonder financiële steun van derden is organisatie van concerten onmogelijk. Wij zijn de gemeente Boxmeer en onze sponsors dankbaar voor hun financiële steun in de rug. Voor onze sponsors hebben we aparte pagina ingericht waarop zij zich kunnen voorstellen.

Samenstelling bestuur (per 11 april 2023)

vlnr: Anton Jacobs (bestuurslid), Henny van Doorne (penningmeester), Carmen Cremers (secretaris)

Samenstelling bestuur (per 11 april 2023)

vlnr: Natalie Kock (gedeeld voorzitter), Marjo Kuypers (gedeeld voorzitter)

Weijerkoor wordt gesteund door ...

Sponsors

Sponsors

Sponsors

Sponsors

Sponsors

Weijerkoor wordt gesteund door ...

Sponsors